AGAMEMNON

AGAMEMNON (2016) was een installatie over de kwetsbaarheid van een van de grootste leiders van de Griekse tragedies, Agamemnon. In ruil voor wind moet hij van de godin Artemis zijn dochter Iphigeneia offeren, anders kan zijn vlot niet in de oorlog naar Troje vertrekken.

In het stuk Iphigeneia in Aulis van Euripides, dat hiervoor als inspiratie diende, is de strijd van Agamemnon duidelijk te merken. Hij zit gevangen tussen zijn rollen als vader en legeraanvoerder, een strijd zonder echte uitweg.

Het publiek had een actieve rol in dit stuk. Ze konden de wereld van Agamemnon beïnvloeden, hem vernederen of juist helpen, terwijl hun acties ook door de goden/het lot werden gestuurd.

Met dank aan: Milan Schleijpen, Ella Jonker, Diede Daalman, Dorien Folkers, Victor Mentink, Mieke Wolters and Mark Bergwerff.

Foto’s: Tim Hillege

AGAMEMNON ontstond in het 2e jaar van mijn opleiding, in het kader van het Griekenproject.